دیفای چیست؟ واژهای که به تازگی در معاملات مالی مدرن بسیار به گوش ما میرسد و مرور آن در بانکست خالی از لطف نیست، چرا که صحبت از دیفای، صحبت از آینده است.
دیفای چیست؟
واژه دیفای DeFi از ترکیب انگلیسی Decentralized Finance گرفته شده که به معنای فایننس غیرمتمرکز است. این مفهوم، برای توصیف هرگونه خدمات مالی غیرمتمرکز، از ارز دیجیتال گرفته تا بلاکچین ، به کار میرود و هدف اصلی آن، از بین بردن واسطههای مختلف در معاملات رمزارزها است. در حقیقت DeFi زیرمجموعهای از اپلیکیشنهای غیرمتمرکز (DApp) محسوب میشود که به طور ویژه بر امور مالی مبتنی بر قراردادهای هوشمند تمرکز دارد. امروزه اکثر پروژه های دیفای در بستر بلاکچین اتریوم و زنجیره هوشمند بایننس فعالیت دارند که در ادامه بیشتر با آنها آشنا میشویم.
منظور از فایننس غیرمتمرکز یا متمرکز چیست؟
متمرکز بودن امور مالی یک کشور، به این معناست که بازار مالی آن تحت مدیریت کامل مقامات و بانک مرکزی قرار دارد. در دنیای امروز، فایننس غیرمتمرکز شرایطی را برای سرمایهگذاران فراهم میکند که باعث کمرنگتر شدن سیستمهای مالی سنتی و دخالت دولتها میشود. بنابراین با ظهور این نوآوری سیستمهای مالی، مستقل از دولت و بانک مرکزی عمل میکنند. به طوری که سرمایهگذاران کنترل مستقیم بر دارایی خود دارند. به این خدمات مالی، فایننس (وثیقه) یا امور مالی غیرمتمرکز گفته میشود.
دیفای از تکنولوژی نهفته در ارزهای دیجیتال یعنی بلاکچین الهام گرفته است که در آن موجودیهای مختلف، آمار تراکنشها و تاریخچه آنها در دسترس است و توسط یک شخص یا نهاد خاص اداره نمیشود. این موضوع در کیفیت معاملات اهمیت زیادی دارد؛ زیرا استفاده از سیستمهای متمرکز و نیروی کار انسانی، باعث کندی معاملات شده و به کاربران دسترسی کمتری برای مدیریت مستقیم سرمایه خود میدهد.
ویژگیهای دیفای
دسترسی یکسان جهانی به خدمات مالی
امروزه افراد بسیاری در کشورهای توسعهیافته، به دلیل دسترسی آسان به خدمات مالی، اهمیت این موضوع را دست کم میگیرند. در حالی که در برخی کشورها اگر مردم علاقهای هم به امور مالی داشته باشند، به راحتی به آنها دسترسی نخواهند داشت. دیفای، شرایطی را ایجاد کرده تا تمام مردم جهان فارغ از نژاد، کشور یا مقدار سرمایهای که در اختیار دارند، بتوانند دسترسی یکسانی به امور مالی غیرمتمرکز داشته باشند. آینده دیفای از این جهت بسیار قابل توجه است.
مبلغ کم برای انتقال بینالمللی وجوه
موضوع دیگری که شاید نادیده گرفته شود، هزینه انتقال وجه به سایر کشورهاست. این مشکل توسط مهاجرانی که برای خانواده خود پول میفرستند، بیشتر قابل درک است. در سیستمهای مالی سنتی، برای انتقال وجه به سایر کشورها واسطههای زیادی درگیر میشوند. در نتیجه هزینه انجام تراکنش بالا میرود. اما با کمک دیفای، هیچ واسطهای در کار نیست. بنابراین، هزینه این تراکنشها به مقدار چشمگیری پایین میآید و تمام اقشار جامعه در کشورهای مختلف میتوانند بهراحتی از آن استفاده کنند.
افزایش امنیت و حریم خصوصی
همانطور که گفتیم، در فایننس غیرمتمرکز، هر سرمایهگذار مسئول اصلی حفظ سرمایه خودش است و امور مالی بدون نیاز به تایید بانک مرکزی انجام میشود. این موضوع تاثیر زیادی در افزایش امنیت تراکنشها و حفظ حریم خصوصی کاربران دارد.
انجام معاملات بدون سانسور
در دیفای هیچ بانک و نهاد مرکزی وجود ندارد که بعد از انجام معامله آن را بیاعتبار بخواند یا به هر دلیلی خدمات مالی را به برخی افراد ارایه ندهد. معاملات در بلاکچینهای دیفای به طور پیوسته انجام میشود و هر فرد در هرجای دنیا با دسترسی به اینترنت، میتواند در این معاملات شرکت کند.
معرفی مشهورترین پروژههای دیفای
پروژه های دیفای مجموعهای از برنامههای کاربردی هستند که امور مالی غیرمتمرکز شما را در بلاکچینهای اتریوم، زنجیره هوشمند بایننس و غیره، با استفاده از قرارد هوشمند (قراردادهایی که به طور خودکار در بلاکچین اجرا میشوند) انجام میدهند. نام برخی از بهترین پروژه های DeFi را که اخیراً توجه کاربران زیادی را به خود جلب کرده عبارتند از:
صرافی یونی سواپ (Uniswap)
چین لینک (LINK)
رپد بیت کوین (Wrapped Bitcoin)
آوه (Aave)
پنکیک سواپ (CAKE)
پروژه استیبل کوین دای (Dai)
کامپوند (Compound)
یرن فایننس (Yearn finance)
یام فایننس (Yam finance)
کرو فایننس (Curve finance)
دیفای و استقلال در دنیای مالی
در این گزارش سعی داشتیم به معرفی دیفای (وثیقه مالی غیر متمرکز) بپردازیم. بدون شک بلاکچین اتریوم بهعنوان پیشگام در قراردادهای هوشمند و تنوع داشتن در پلتفرمهای معاملات رمز ارزها و NFT، درصد بالایی از اپلیکیشنهای غیرمتمرکز را به خود اختصاص داده است. از طرفی زنجیره هوشمند بایننس به عنوان اصلیترین رقیب اتریوم، از نظر سرعت و کارمز تراکنش، شرایط به مراتب بهتری را نسبت به شبکه بلاکچین اتریوم دارد.