آلودگی هوا در کلانشهرهای ایران تبدیل به بخشی از زندگی روزمره ما شده است. با شروع زمستان، آلودگی هوا هم شروع میشود و هر سال بدتر از سال قبل. اما راه حل چیست؟
علاوه بر راهحلهای ریشهای حل این مشکل، نیاز است ما نیز برای حفظ سلامت خود، آسیبهای احتمالی آن را به حداقل برسانیم. در ادامه خوراکیهایی که باعث میشود تا کمتر از آلودگی هوا آسیب ببینیم را برای شما به اشتراک گذاشتهایم.
1. برای مقابله با اثرات آلودگی هوا تا میتوانید مایعات بیشتری بنوشید
خوردن مایعات به ویژه آب نه تنها باعث پاکیزگی مجاری گلو و دهان شده بلکه به دفع سموم از کلیهها هم کمک میکند. استفاده از چای به دلیل تئوفیلین موجود در آن میتواند مجاری ریوی را بازکرده و ترشحات ریوی جمع شده را به بیرون ریه انتقال دهد.
2. شکلات تلخ بخورید
استفاده از شکلات تلخ هم در روزهای آلوده موثر است. استفاده حداکثر ۳ لیوان شیر و خوردن لبنیات به کودکان توصیه میشود؛ ضمن اینکه شیر داغ به عنوان یک مایع گرم کمک میکند تاثیر آلایندهها در بدن کمتر شود و برونشهای ریه توان بهتری برای انتقال اکسیژن پیدا کنند و اکسیژن بیشتری توسط خون به اندام بدن برسد.
3. منابع غذایی حاوی ویتامین E استفاده کنید
مهمترین آنتی اکسیدانها ویتامینهای C، E بتاکاروتن، سیلنیوم و روی هستند. این مواد مغذی به دلیل خواص آنتیاکسیدانی که دارند به طور موثری از بروز التهابات جلوگیری کرده و موجب غیرفعال شدن رادیکالهای آزاد موجود در هوای آلوده میشوند.
منابع غذایی حاوی ویتامین E را میتوان جزء یکی از بهترینهای تغذیه مناسب در هنگام آلودگی هوا دانست؛ مانند گردو، بادام، زیتون، جوانه گندم، جگر و سبزیجات دارای برگ سبز به دلیل خواص آنتیاکسیدانی قوی در روزهای آلوده باید بیشتر مصرف شوند.
4. روغن زیتون بخورید
روغن زیتون حاوی یک نوع از ویتامین E است؛ در نتیجه نقش موثری در بهبود وضع تنفس دارد. اگر در روزهای معمولی از روغن مایع گیاهی معمول استفاده میکردید در روزهایی که هوا آلوده است حتما روغن زیتون را برای مصارف پخت غذا مصرف کنید و حتی سالاد را بیشتر از معمول با روغن زیتون و لیموی تازه خوش طعم کنید تا همه افراد خانواده از آن مصرف کنند.
5. محصولات گیاهی و میوههای تازه بخورید
واقعا مهم نیست چه نوعی از سبزی و میوه، مهم مصرف روزانه و افزایش مصرف است. اغلب سبزیها و محصولات گیاهی تازه، غنی از آنتی اکسیدان هستند و میتوانند عوارض آلودگی هوا را کاهش دهند. این روزها پرتغال، نارنگی، سیب، لیمو شیرین به وفور در بازار یافت میشود. این میوهها سرشار از ویتامین سی هستند؛ در نتیجه از مصرف آنها دریغ نکنید.
6. از سیب غافل نشوید
در میان میوهها سیب، سرب را جذب میکند و مانع رسیدن آسیب به سلولهای بدن میشود. پرتقال، لیمو، گریپ فروت، هویج، انبه، کدو تنبل، فلفل سبز، اسفناج، انواع کلم، گوجهفرنگی، کیوی و غلات سبوسدار هم این خاصیت را دارند.
گردو، بادام، زیتون، جوانه گندم، جگر و سبزیجات دارای برگ سبز به دلیل خواص آنتیاکسیدانی قوی در روزهای آلوده باید بیشتر مصرف شوند.کلم بروکلی به طور خاص تنفس را راحت تر میکند. حتما در هر وعده غذایی شامل صبحانه، ناهار و شام یک نوع یا بیشتر سبزی و محصولات گیاهی تازه و میوه مصرف کنید.