کلاهبرداری در حوزه ارز دیجیتال شایعتر همیشه شده است. این دست از کلاهبرداریها اگر تا پیش از این بهصورت آنلاین بود، حالا به فضای آنلاین و سرمایهگذاری هم رسیده است.
از کلاهبرداری با لینکهای فیشینگ گرفته تا ارزهای دیجیتال و … .
کلاهبرداری ارز دیجیتال با جعل آدرس کیف پول
نوع جدیدی از کلاه برداری ارز دیجیتال وجود دارد که با استفاده از یک رویه رایج در میان کاربران کریپتو امکانپذیر شده است. آدرس کیف پول طولانی است و تریدرها اغلب برای تایید آدرسی که میخواهند ارزی را به آن ارسال کنند، تنها حروف اول و آخر آدرس والت را کنترل میکنند. همچنین، والتها و پلتفرمهای کریپتو اغلب قسمت میانی آدرس کیف پولها را با سه نقطه (…) میپوشانند تا ظاهر رابط کاربری اپلیکیشن خود را بهبود دهند. هکرها بر همین اساس یک اسکم هوشمندانه طراحی کردهاند که میتواند دارایی کاربران را به خطر بیندازد.
کلاهبرداری در ارز دیجیتال با جعل آدرس والت
اسکمرها آدرسهایی ایجاد میکنند که حروف ابتدایی و انتهایی آنها مشابه کیف پولهای مشروع است. آنها سپس از این آدرسها برای ارسال مقادیر اندکی ارز دیجیتال به شما استفاده میکنند تا آدرس آنها در والت شما نمایش داده شود. حال، اگر بخواهید ارزی را به یک آدرس مشروع ارسال کنید، ممکن است صرفا یک تراکنش قبلی در والت خود را انتخاب کرده و آدرس را کپی کنید؛ آدرسی که میتواند آدرس کیف پول اسکمرها باشد و فقط حروف ابتدایی و انتهایی آن مشابه آدرس مورد نظر شما باشد.
کلاهبرداری ارزهای دیجیتال از طریق فیشینگ
فیشینگ یکی از متداولترین تکنیکهای کلاهبرداری در اینترنت است و فقط به ارزهای دیجیتال ختم نمیشود. اساس کار فیشینگ جعل هویت یک شخص یا شرکت برای تخلیه اطلاعات مهم از قربانیان به ویژه اطلاعات مالی است.
تکنیک نام برده منحصر به تخلیه اطلاعات از طریق وب سایتهای جعلی نیست و به واسطه تلفن، ایمیل، اپلیکیشنهای پیامرسان یا دیگر ابزارها نیز قابل پیادهسازی است. کلاهبرداری ارز دیجیتال از طریق اپلیکیشنهای پیامرسان مخصوصا تلگرام در فضای کریپتو بسیار متداول است.
راههای برای جلوگیری از فیشینگ
همیشه آدرس (URL) وب سایتی که به آن وارد شدهاید را با دقت بررسی کنید. ممکن است یک کلاهبردار (به عنوان مثال) در تلاش برای تقلید وب سایت صرافی بایننس به منظور سرقت از کاربران آن، وب سایتی مشابه با آدرس binnance.com طراحی کند! این در حالی است که آدرس صحیح این صرافی binance.com است.
وب سایتهایی که به طور متداول به آنها سر میزنید را بوکمارک کنید. دلیل این کار، خودداری از ورود به سایت های کلاهبرداری ارز دیجیتال از طریق موتورهای جستجو نظیر گوگل است. بعید نیست گوگل وب سایت جعلی مشابه با یک سرویسدهنده واقعی را به خاطر بهینهسازی مناسب طراح (کلاهبردار) آن نمایش بدهد.
به همین دلیل بهتر است برای ورود به وب سایت صرافیها یا در کل هر سرویسدهنده مربوط به خدمات مالی، از جستجوی نام آن در موتورهای جستجو خودداری و آدرس را به طور مستقیم وارد کنید.
اگر درباره صحت یک پیام (در ایمیل، شبکههای اجتماعی، پیامرسانهای موبایل یا دیگر پلتفرمها) شک کردید، از آن صرف نظر کنید. همیشه از طریق کانالهای ارتباطی رسمی، خودتان با شرکت توسعهدهنده ارتباط بگیرید.
کلاهبرداری با ارز دیجیتال به وسیله باج افزارها
باج افزار نوعی بدافزار است که بخشی از داده ذخیره شده روی گوشی هوشمند یا کامپیوتر دسکتاپ و لپ تاپ کاربر و در برخی مواقع کل دستگاه را قفل میکند. در ادامه سازنده آن در ازای آزادسازی، طلب پول یا هر چیز دیگری خواهد کرد. در صورت عدم برآورده کردن خواسته وی کل اطلاعات از بین خواهند رفت.
اما باج افزار چطور به کلاهبرداری از طریق ارز دیجیتال ارتباط پیدا میکند؟ تبهکاری که باج افزار را طراحی کرده است برای کاهش امکان ردیابی خود از قربانی میخواهد مبلغ باج را در قالب یک رمز ارز (معمولا بیت کوین) ارسال کند. این حملات به ویژه هنگام هدف قرار دادن بیمارستانها، فرودگاهها و سازمانهای دولتی میتوانند به شدت مخرب باشند.
کلاهبرداری تتر در واتساپ
واتساپ با بیش از 2 میلیارد کاربر فعال محبوبترین اپلیکیشن پیامرسان در جهان است. با چنین پایگاه کاربری گستردهای جای تعجب نیست که واتساپ سهم خوبی از کلاهبرداری تتر و دیگر ارزهای دیجیتال داشته باشد. علاوه بر این ایجاد حساب کاربری در واتساپ ساده است و مستلزم ارائه اطلاعات شخصی زیادی نیست. همچنین، پیامهای واتساپ به صورت سرتاسری رمزنگاری میشوند که باز هم به کلاهبرداران احساس امنیت بیشتری میدهد.
کلاهبرداری با ادعای استخراج ابری ارز دیجیتال
استخراج ارز دیجیتال یکی از انواع روش های کسب درآمد با رمز ارزها محسوب میشود. منظور از آن به زبان ساده، سرپا و ایمن نگه داشتن شبکه به وسیله بالا بردن هش ریت و البته تایید تراکنشها است. در عوض، پاداشی در قالب رمز ارز همان شبکه دریافت خواهید کرد. برای فعالیت، به کامپیوترهایی مخصوص با توان پردازشی بسیار بالا تحت عنوان «ماینر» (استخراجکننده) نیاز است.
البته در بلاک چینهای جدید این فرآیند با استیکینگ جایگزین شده و دیگر احتیاجی به داشتن دستگاههای مخصوص پرقدرت و گران قیمت نیست، اما هنوز بیت کوین به عنوان اولین، برترین و مهمترین ارز دیجیتال و همچنین چند گزینه پراهمیت دیگر نظیر دوج کوین و لایت کوین مبتنی بر این روش هستند. اما چطور ممکن است حین تلاش برای استخراج ارز دیجیتال در دام یک طرح کلاهبرداری افتاد؟
کلاهبرداری از کاربران ارزهای دیجیتال با هک حسابهای رسمی
یک مدل کلاهبرداری در فضای کریپتو که متاسفانه طی 2022 بیش از پیش مرسوم شد، سوءاستفاده از اعتماد کاربران به حسابهای رسمی شرکتها، نهادها و برندهای شناخته شده در شبکههای اجتماعی است. مثلا ممکن است یک فرد یا گروه هکری، بعد از دستیابی به صفحه رسمی یک شرکت کریپتویی محبوب در توییتر، تلاش به منظور جمعآوری کمک برای مردم زلزلهزده یک کشور را اعلام و یک آدرس کیف پول ارائه کند. در چنین سناریوی کثیفی، مقصد اصلی رمز ارزهای اهدا شده مشخص است!