فناوریهای جدید چه شرایطی را برای بازار کار فناوری ایجاد کرده است؟ آیا اقبال به دورکاری و استفاده از نیروهای کاری بدون مرز محصول فناوریهای جدید است؟
پیوندی غیرقابل چشم پوشی بین فناوری و کسب وکار وجود دارد. در بازار کار فناوری کارآفرینان با استفاده از پیشــرفت های فناوری، با مهارت و اندکی شــانس، به محصولاتی سودآور دست پیدا میکنند. از سوی دیگر، فناوری روی شکل عملیات یک بنگاه تاثیر می گذارد.
با این حال، فناوری امروز به شکلی عمیق تر اما کمرن گتر کسبوکارها را تغییر می دهد. آنها نه تنها شکل کار شرکت ها را، بلکه خود کارهایی که انجام می دهند و نمی دهند را تغییر می دهند. این مطلب در ماهنامه اکونومیست منتشر شده است و از سوی مجله آیندهنگر ترجمه شده است.
فناوریها چه بر سر بازار کار فناوری آورده است؟
همین پیشرفت فناوری بود که شرکت های چندملیتی را ممکن ساخت و چین را به کارخانه جهان تبدیل کرد. حالا در جهان ثروتمند، دسترسی به اینترنت پرسرعت و وجود پلتفرم های ارتباطی جدید مانند زوم یا مایکروسافت تیمز باعث شده است که یکس وم روزهای کاری به شکل از راه دور بگذرند.
در بازار کار فناوری شغل ها در حال خروج تدریجی از مقر های اصلی سازمان ها در ابرشهرها و ورود به شهرهای کوچک هستند. از سوی دیگر مرزهای کار کردن با یک همکار، یک نیروی فریلنسر یا یک شرکت دیگر هم در حال محو شدن است. شرکت ها از منابع مشترکی استفاده می کنند، از رایانش ابری گرفته تا سرمایه انسانی.
بزرگترین بنگاه های اقتصادی حاضر در آمریکا و اروپا بیش از پیش کارهای به اصطلاح یقه سـفید را برونسپاری می کنند.
====
====
رشد عجیب شغلهای دورکاری در بازار کار فناوری
همین مســئله فضای کاری جهان و بازار کار فناوری جدید را تغییر داده است. با استفاده از داده های 3ماهه مرکز آمار مزد و اشــتغال آمریکا، نشریه اکونومیست شغل های سه بخش را که تطابق خوبی با دورکاری دارند، بررسی کرده است: فناوری، امور مالی و خدمات حرفه ای.
این تحلیل نشان می دهد که چنین مشاغلی با شدت بیشتری از ابتدای همه گیری در سرتاسر آمریکا توزیع شده اند. شهرهای بزرگ نیروی خود را به شهرهای کوچک و حتی روستاها باخته اند. از چهارمین 3ماهه سال 2019 ، تعداد مشاغلی که این سه بخش ارائه می کنند، در بخش های روســتایی 5 واحد درصد بیشتر از سانفرانسیسکو و نیویورک رشد کرده است.
بازار کار فناوری ، بازار کار فرامرزی
از تهران برای گوگل کار کنید
نکته جالب دیگر که در گزارش اکونومیست به آن اشاره شده است، بازار کار فرامرزی در کشورهاست. به این معنا که با کمک فناوری شما میتوانید، در بازار کار فناوری از تهران برای گوگل کار کنید. بنگاه ها حتی مرزهای کشورها را هم از سر گذرانده اند. برای مثال، استارت آپ کاریابی گلینتس سنگاپور، در هر نوبت از کشورهای گوناگون نیروی کار جذب می کند. این مسئله هم به درد نیروی کاری می خورد که برای مثال در اندونزی زندگی می کند، هم منبع اصلی استعدادی شرکت هایی چون گلینت را گسترش می دهد.
در مورد شرکت های آمریکایی این مسئله به شدت با کشور کانادا در حال وقوع است. شرکت مایکروسافت که اولین دفتر خود را در کانادا در سال 1985 تاسیس کرد، در سال 2022 هم یک مرکز بسیار بزرگ در تورنتو به راه انداخت. گوگل هم نیروی کار کانادایی خود را ســه برابر کرده و به 5 هزار نفر رسانده است.
مطالعات نشان می دهند که از بین 50 شهر آمریکایی و کانادایی که بیشترین نیروی کار صنعت فناوری را دارند، چهار شهر کانادایی در 10 رتبه بالایی قرار دارند. این چهار شهر در بین سال های 2016 و 2021 حدود 180 هزار نفر نیروی کار جدید را به این بازار معرفی کرده اند که رشدی 39 درصدی تقریبا را نشان می دهد، در حالیکه چهار شهر اصلی آمریکایی با جذب 86 هزار نفر، رشدی 8درصدی تجربه کرده اند.