امضای الکترونیکی چیست و چگونه آن را دریافت کنیم؟

زمان مطالعه: 3 دقیقه

امضای الکترونیک روز به روز کاربردهای مختلفی پیدا می‌کند. خدمات دیجیتال و توسعه دولت الکترونیک باعث شده، نیاز به این شکل از امضا بیش از گذشته حس شود.

هم اکنون این امضا برای افراد حقوقی یا حقیقی که سعی در حضور مناقصه‌های دولتی دارند کاربرد دارد، در قانون جدید چک الکترونیک از آن استفاده می‌شود و در صدور نسخه‌های الکترونیک هم کاربرد دارد. در آینده نزدیک بانک ها هم یکی از مصرف کنندگان این نوع از امضاها خواهند بود.

امضای الکترونیک چیست؟

اولین نکته‌ای که باید درباره این شکل از امضا بدانیم، این است که امضای الکترونیک چیست؟

اسناد و مدارک کاغذی برای معتبر و رسمی بودن باید به امضای فرد حقیقی برسد، امضای الکترونیکی نیز به مثابه امضای کاغذی که منحصر به فرد است، مهر تائید و اعتبار سند دیجیتالی است. این شکل از امضا امروزه به دلیل گسترش اینترنت و دیجیتالی شدن اغلب امورات و تراکنش‌ها به شدت مورد استفاده قرار می‌گیرد.

طبق ماده۲ قانون تجارت الکترونیکی: ‌«امضای الکترونیکی هر نوع علامت‌منضم شده یا به نحو منطقی متصل شده به (داده پیام) است که برای شناسایی امضا کننده (داده پیام) مورد استفاده قرار می‌گیرد»

حفظ امنیت و ایمن‌سازی اطلاعات نیز یکی دیگر از عوامل مهم و اساسی امضا الکترونیکی است.کاهش هزینه‌های چاپ و رفت‌وآمد، تسریع انجام امور، افزایش بهره‌‌وری، غیرقابل انکار بودن و محرمانگی از دیگر مزیت‌های این نوع از امضاست.

——-

امضای الکترونیکی

——

کدام مراکز برای ارائه امضای الکترونیک مجوز دارند؟

باید در نظر داشته باشید که برای چه کاری باید امضای الکترونیک دریافت کنید. اگر شما پزشک هستید و این امضا را برای تایید نسخه‌های الکترونیک می‌خواهید باید سراغ وزارت بهداشت بروید یا اگر می‌خواهید به عنوان فردی حقیقی یا حقوقی سراغ مناقصه‌های دولتی بروید باید سراغ  مرکز توسعه تجارت الکترونیکی بروید.
با این حال، مراکزی که مجوز صدور امضای الکترونیک را در ایران دارند، به شرح زیر هستند:

۱.مرکز میانی سلامت وابسته به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی؛

۲. مرکز میانی نفت متعلق به وزارت نفت

۳. مرکز میانی دولتی متعلق به وزارت صمت

۴. مرکز میانی بازار سرمایه وابسته به سازمان بورس و اوراق بهادار

۵.  چهار مرکز میانی خصوصی نیز شامل شرکت‌های خصوصی پارس ساین، فناوران اعتماد راهبر، فرهنگ آزما و شرکت اعتماد هوشمند آینده می‌شوند.

——

در ایران چگونه امضای الکترونیک دریافت کنیم؟

مراکز، مشاغل و انواع کسب وکارها با توجه به ماهیت و نوع کاربر‌ی باید از مرکز مربوطه اقدام به اخذ امضا الکترونیکی کنند. برای مثال مرکز توسعه تجارت الکترونیکی یکی از مراکزی است که با مراجعه به سایت این مرکز و تکمیل اطلاعات و مدارک مورد نیاز بصورت آنلاین می‌توان گواهی امضا الکترونیکی را دریافت کرد.

 در صورتی که این امضا برای جابه‌جایی و معاملات با مبلغ قابل توجه دریافت شود افراد ملزم به خرید توکن هستند.

مراحل ثبت نام و ثبت درخواست گواهی الکترونیکی بصورت غیر حضوری


1- ثبت نام در سامانه از طریق لینک «ثبت‌نام» در سایت مرکز توسعه تجارت الکترونیکی
2- ورود به سامانه با نام کاربری و کلمه عبور دریافت شده در زمان ثبت نام، از طریق منو سمت راست، ورود کاربران و انتخاب دکمه «ورود متقاضیان امضای الکترونیکی»
3- ثبت درخواست گواهی الکترونیکی و دریافت کد رهگیری
4- انتخاب نزدیکترین دفتر ثبت نام و مراجعه حضوری جهت احراز هویت و صدور گواهی الکترونیکی

۵. خرید توکن و مراجعه به دفارتر مشخص شده

———

چگونه چک صیادی را استعلام کنیم؟ | اینفوگرافی

با انواع ضمانت‌ نامه‌ بانکی آشنا شوید | مدارک مورد نیاز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *