روش های کلاهبرداری اگر تا پیش از این بهصورت آنلاین بود، حالا به فضای آنلاین و سرمایهگذاری هم رسیده است. از کلاهبرداری با لینکهای فیشینگ گرفته تا ارزهای دیجیتال و … . در این مطلب با انواع رایج کلاهبرداری در بازار سرمایهگذاری آشنا میشوید تا سرمایهی خود را به باد ندهید.
روش های کلاهبرداری با ارز دیجیتال در توییتر
این روزها در توییتر بدون شک با پیامهای یکی از شرکتها یا اینفلوئنسرهای رمز ارزی مواجه خواهید شد که در حال بذل و بخشش هستند! آنها قول میدهند در صورت ارسال مقداری بیت کوین، اتریوم، بایننس کوین یا یک رمز ارز دیگر، 10 برابر آن دارایی را به شما برمیگردانند! چنین اتفاقی آنسوی ایدهآل است، اما متاسفانه با یک کلاهبرداری ارز دیجیتال روبهرو هستیم. نباید به خیال زرنگ بودن، اسیر دامهای تبهکاران زرنگ شوید!
توجه به ایردراپها
شرکت در یک ایردراپ نباید در گرو ارسال مقداری رمز ارز در ابتدا باشد! ایردراپ ارز دیجیتال به طور عادی از روش های کلاهبرداری نیست و یک تاکتیک بازاریابی محسوب میشود که در آن مالک و توسعهدهنده یک پروژه تلاش میکند با توزیع رایگان توکنهای رمز ارزی افراد بیشتری را جذب پروژه خود کند.
ساخت سریع یک جامعه کاربری و همچنین کمک به ارزشگذاری اولیه ارز دیجیتال مورد نظر بهخاطر آغاز خرید و فروش آن بعد از عرضه، از دیگر دلایل برگزاری یک ایر دراپ هستند. اما افرادی نیز با سوءاستفاده از بیاطلاعی برخی کاربران اقدام به کلاهبرداری و سرقت رمز ارزهای آنها به واسطه برگزاری ایر دراپ میکنند.
چطور از سرمایهمان محافظت کنیم؟
یک قانون ساده وجود دارد؛ اگر پیشنهادی (در کل دنیای مالی) بیش از اندازه خوب به نظر رسید (Too Good To Be True)، به صحتش شک کنید. چرا یک فرد یا شرکت باید پول شما را 10 برابر یا به ازای دریافت مبلغی ناچیز، بلیط هواپیما، هتل، گوشی، تبلت یا هر شی با ارزش دیگری اهدا کند؟
بحث ایردراپ متفاوت است. دلایل برگزاری طرحهای بازاریابی این چنینی توسط توسعهدهندگان پروژههای بلاک چینی را در بالا توضیح دادیم. ارسال رایگان ارز دیجیتال بین کاربران از طریق آنها کلاهبرداری نیست و بخشی از استراتژی مارکتینگ محسوب میشود.
از طرفی دیگر نیازی به پرداخت پول برای شرکت نیست، پس حتی در صورت دروغ بودن ادعا، تنها چیزی که از دست دادهاید چند دقیقه زمان (بابت فالو کردن حسابها در شبکههای اجتماعی یا انتشار پست درباره رمز ارز مورد نظر) و تبلیغ رایگان برای پروژه بوده است!
روش های کلاهبرداری با پروژههای ارز دیجیتال هرمی و پانزی
طرح های هرمی و پانزی جزو متداولترین روش های کلاهبرداری با ارز دیجیتال به شمار میروند. آنها در عمل با یکدیگر یک سری تفاوت دارند، اما به خاطر شباهتهای زیاد این دو را در یک دستهبندی قرار دادهایم و تشریح میکنیم.
در هر دو نوع از روش های کلاهبرداری شرکتکنندگان با گرفتن قول دریافت سودهای نجومی برای ورود به طرح ترغیب میشوند. پروژههای این چنینی به خاطر نبود برنامهای خاص به منظور درآمدزایی و کلاهبرداری بودن، برای بقا نیازمند ورود مستمر اعضای جدید هستند، وگرنه از هم پاشیده میشوند.
طرحهای هرمی
شبیه روش های کلاهبرداری با رمز ارز که در بالا بررسی کردیم، طرحهای پانزی و هرمی نیز مفاهیم جدیدی نیستند و از سالها قبل وجود داشتهاند. اما تبهکاران از سالها قبل، با توجه به محبوبیت ارزهای دیجیتال، از آنها برای طراحی یک کلاهبرداری پانزی یا هرمی استفاده میکنند.
طرحهای پانزی
در یک طرح پانزی درباره یک فرصت سرمایه گذاری با سود تضمین شده پیشنهاد دریافت میکنید. معمولا این توطئه در لباس یک سرویس مدیریت پورتفولیو ظاهر میشود. در واقعیت، هیچ فرمول جادویی در اینجا وجود ندارد؛ سودی که شما، آن هم طی یک مدت کوتاه برای ترغیب شدن به ادامه فعالیت، دریافت میکنید، در عمل پول سرمایه گذاران دیگر است!
اپلیکیشنها، صرافیها و کیف پولهای جعلی
اغلب کاربران نسبت به پیامهای هشداردهنده در زمان نصب اپلیکیشن از سایر منابع به جز گوگل پلی استور یا اپ استور (فروشگاههای رسمی نرم افزارهای اندروید و آی او اس) بیتوجه بوده و اقدام به نصب آنها میکنند. این در حالی است که حتی احتمال وجود اپلیکیشنهای موبایل جعلی و بدافزارها در خود فروشگاههای نرم افزاری رسمی نیز وجود دارد. پس خطر همیشه در کمین است. گوگل و اپل پروتکلهایی به منظور شناسایی و حذف برنامههای جعلی نظیر اپلیکیشنهای کلاهبرداری با ارز دیجیتال طراحی کردهاند، اما تبهکاران سایبری نیز بیکار نبوده و همواره راههایی برای دور زدن این قوانین بازدارنده پیدا میکنند.
والت رمز ارز
در این نوع از روش های کلاهبرداری کلاهبرداری از طریق رمز ارزها کاربران به دانلود بدافزارهای موبایل (یا حتی دسکتاپ) هدایت میشوند. در اغلب مواقع برای قانع شدن کاربر، نرم افزارها را شبیه به اپلیکیشنهای محبوب طراحی کرده و نامی مشابه برای آنها در نظر میگیرند.
وقتی کاربری یک بدافزار را نصب کرد، همه چیز عادی به نظر خواهد رسید، اما در واقعیت، آنها به شکلی مخفیانه، رمز ارزهای شما را سرقت میکنند. یکی از حقههایی که کارایی این نوع کلاهبرداری را برای تبهکاران سایبری افزایش میدهد، موقعیت اپلیکیشنها در رتبهبندیها است. اگرچه آنها بدافزار هستند، اما بعید نیست در گوگل پلی استور یا اپ استور رتبه بالایی کسب کرده و چند ستاره داشته باشند. از طرفی میدانیم امتیاز یک اپلیکیشن و نظرات (مثبت) سایر کاربران به آن، به برنامه اعتبار خاصی میبخشد.