10 نکته درباره معیارهای جدید امتیاز اعتباری اشخاص در بانک‌ها در سال 1402

زمان مطالعه: 3 دقیقه

شورای پول و اعتبار، معیارهای جدید امتیاز اعتباری را مشخص کرد. طبق این مصوبه معیارهای جدیدی برای اعتبار سنجی مشتریان در نظر گرفته شده است.

۱. معیارهای امتیاز اعتباری افراد تغییر کرد

مدل امتیازدهی اعتباری اشخاص حقیقی بازنگری و مورد تصویب شورای سنجش اعتبار قرار گرفت. دلیل این تغییرات تمرکز بانک مرکزی بر اعطای بیشتر وام های خرد است.

۲. مدل جدید امتیاز اعتباری براساس تجربه کشورهای موفق

معاون نظارت بانک مرکزی: مدل جدید بر اساس تجربیات جهانی و با استفاده از شاخص های بانک جهانی و پنج شرکت معتبر بین المللی در زمینه اعتبارسنجی و مدل سازی بر اساس یادگیری ماشین تهیه شده است و نسبت به مدل قبلی بهبود قابل ملاحظه ای داشته است.

۳. مدل جدید نمره اعتباری چه تفاوتی با مدل قبلی دارد؟

در مدل قبلی صرفا افرادی که از بانکها تسهیلات دریافت کرده بودند مورد بررسی قرار می گرفتند و لذا امتیاز اعتباری بخشی از اشخاص که سابقه دریافت تسهیلات از بانکها را نداشتند شفاف نبود اما در نسخه جدید با افزایش فاکتورهای لحاظ شده، درجه پوشش و نیز دقت مدل بهبود یافته است.

۴. مدل جدید با چه معیارهایی امتیاز افراد را محاسبه می‌کند؟

معاون نظارت بانک مرکزی: در طراحی این مدل از شاخص های متنوعی استفاده شده است که مواردی مانند رفتار اشخاص در بازپرداخت تسهیلات، سابقه اشخاص در پرداخت چک، سابقه محکومیت های مالی اشخاص، وضعیت پرداخت مالیات و حتی مواردی مانند پرداخت یا عدم پراخت جرایم راهنمایی و رانندگی را می‌توان به عنوان مهمترین شاخصه های مورد بررسی برای تعیین امتیاز اعتباری برشمرد.

۵. مدل جدید چه زمانی اجرایی خواهد شد؟

نسخه جدید طی یک ماه آینده عملیاتی شده و برای اجرا در اختیار شبکه بانکی قرار خواهد گرفت.

امتیاز اعتباری

۶. امتیازدهی اعتباری چیست؟

امتیاز اعتباری، در حقیقت یک مدل آماری است که در نتیجه پیاده سازی آن اعتبار دهنده قادر خواهد بود ریسک اعطای تسهیلات به متقاضی اعتبار را بر اساس ویژگی های وی تعیین نماید. به عبارت دیگر، امتیاز اعتباری، احتمال آماری عدم بازپرداخت به موقع اقساط اعتبار، تسهیلات یا تعهد را تعیین می نماید.

۷. امتیاز اعتباری چه اهمیتی در زندگی شما دارد؟

در کشورهایی که نظام اعتبارسنجی به طور کارا و جامع اجرا می‌گردد، امتیاز اعتباری می‌تواند به طور قابل توجهی بر زندگی مالی شما تأثیر بگذارد. زیرا این مولفه، نقش کلیدی در تصمیم وام‌دهنده برای ارائه اعتبار به شما دارد.

۸. امتیاز اعتباری از کجا به وجود آمد؟

نظام امتیاز اعتباری توسط کمپانی Fair Isaac که به نام FICO نیز شناخته می‌شود بوجود آمد و امروزه توسط بسیاری از مؤسسات مالی استفاده می‌شود.

به طور کلی در کشورهای موفق جهان در حوزه بانکداری، پنج مولفه اصلی در هنگام محاسبه امتیاز اعتباری ارزیابی می‌شوند:

۱.سابقه(تاریخچه) پرداخت‌ها

سابقه پرداخت‌ها،  ۳۵ درصد از امتیاز اعتباری شما را تشکیل می‌دهد و نشان می‌دهد که آیا شخص تعهدات خود را به موقع پرداخت می‌کند یا خیر.

۲.مبلغ کل بدهی شما در نظام مالی

مبلغ کل بدهی شما در نظام مالی، ۳۰ درصد از امتیاز اعتباری شما را تشکیل می‌دهد و نشان‌دهنده درصد اعتباری است که شما در حالت فعلی در پیشگاه نظام مالی و بانکی کشور خود دارید.

۳.قدمت حساب‌ها و اعتبارات شما

قدمت حساب‌ها و اعتبارات شما یا همان طول تاریخچه اعتباری، ۱۵ درصد از کل امتیاز اعتباری شما را تشکیل می‌دهد. سابقه اعتباری طولانی‌تر، شما را به عنوان فردی با ریسک نکول کمتر در بازپرداخت تسهیلات نزد وام‌دهندگان معرفی می‌کند، زیرا داده‌های بیشتری از شما برای تعیین سابقه پرداختتان وجود دارد.

۴.انواع اعتبارات شما(اعتبارات ترکیبی)

انواع اعتباراتی که شما در اختیار دارید، ۱۰ درصد از امتیازات اعتباری‌تان را در بر می‌گیرد و نشان می‌دهد که آیا شما ترکیبی از وام‌های مختلف و اعتبارات متنوع نظیر وام خودرو یا وام مسکن و اعتبار چرخشی مانند کارت‌های اعتباری را در سبد بدهی‌تان دارید یا نه.

۵.اعتبارات جدید

اعتبارات جدید شما نیز ۱۰ درصد در کل محاسبات اعتباری تاثیرگذار است و شامل تعداد حساب‌های جدیدی که به تازگی یک فرد افتتاح می‌کند و اعتبارات جدیدی که اخیراً درخواست داده است، می‌شود.

در این زمینه بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *